Uw mandje

Een zacht of een hard padelracket. Wat moet ik kiezen?

Nov 06, 2020

Rolf van den Heuvel

Zacht of een hard padelracket - wat is het beste? De hardheid van de binnenkern en het oppervlak zijn een van de belangrijkste factoren bij de keuze van een padelracket. Het heeft een grote invloed op het gevoel en de speelbaarheid op de padelbaan.

In dit artikel leggen we de verschillen uit om u te helpen de juiste beslissing te maken. Ook al zijn er veel verschillende dichtheden op padelrackets, we zullen ze in twee hoofdcategorieën indelen: hard en zacht.

Zachte padelrackets: goede snelheid

De eerste categorie om te analyseren is de zachte padelrackets. Deze zijn geweldig voor beginners omdat ze de speler helpen om de bal te versnellen en snelheid te genereren.

We verwijzen naar snelheid als de snelheid die de bal krijgt bij geen of weinig inspanning. Een voorbeeld is wanneer je een snelle bal van de tegenstander op het net blokkeert of een losser schot raakt. Dankzij een grotere elasticiteit van de binnenste kern wordt in deze situaties meer snelheid gegenereerd.

Terwijl zachtere rackets meer snelheid genereren met geen of weinig inspanning, is het tegenovergestelde het geval wanneer je hard op de bal slaat, bijvoorbeeld in smashes. Naarmate de bal verder in een zacht padelracket komt, wordt de kracht geabsorbeerd.

Een zacht racket is comfortabeler en heeft over het algemeen een grotere sweet spot. Het absorbeert beter trillingen en is daarom zeer geschikt voor diegenen die blessures willen voorkomen.

Harde padelrackets: grote kracht en controle

Het genereren van een goede snelheid bij lossere schoten kan het belangrijkste voordeel zijn van een zacht racket. Een hard racket daarentegen is een stuk krachtiger.

Wanneer je hard slaat tijdens een volley of een smash, genereert de terugslag van een hard racket een hogere outputsnelheid. Dat komt simpelweg omdat de kracht niet wordt geabsorbeerd door de kern in een hard racket.

Een ander voordeel van een hard racket is dat het een betere controle biedt. Spelers met een goede techniek en ervaring kunnen met een harder racket met meer precisie schoten plaatsen.

Tot slot, een hard racket genereert niet dezelfde snelheid bij schoten met geen of weinig inspanning door minder elasticiteit. Het is ook niet zo comfortabel of zo goed in het voorkomen van blessures als een zacht racket.

Verschillende soorten materialen in een padelracket

Wat maakt een padelracket hard of zacht? Het wordt bepaald door de materialen die gebruikt worden in de interne kern en het oppervlak van het racket.

Interne kern


In het algemeen zijn er twee soorten materialen die in de kern worden gebruikt: EVA en FOAM. EVA is beschikbaar in veel verschillende dichtheden, waarbij een hogere dichtheid een harder racket geeft. In de meeste gevallen betekent een racket waarbij FOAM wordt gebruikt een zachtere aanraking.

De meest voorkomende kern is EVA. Dankzij een verscheidenheid aan dichtheden kan het gebruikt worden in veel verschillende soorten padelrackets. Hoewel er zachtere versies van EVA bestaan, is het over het algemeen harder dan FOAM, waardoor het minder effectief is in het verminderen van trillingen. Iets om in gedachten te houden als je kwetsbaar bent voor blessures.

Oppervlakte

Wat betreft het oppervlak van het padelracket worden er voornamelijk twee materialen gebruikt; koolstofvezel en glasvezel.

Koolstofvezel is een steviger materiaal dat duurzaam is, terwijl glasvezel zachter is en iets minder duurzaam. Het is niet ongebruikelijk voor fabrikanten om deze twee materialen te combineren om specifieke kenmerken te bereiken.


Samenvatting


Een van de belangrijkste factoren bij de keuze van een nieuw padelracket is de hardheid.

Zachte padelrackets bieden een goede snelheid bij lossere schoten en zijn daarom een populaire keuze voor beginners. Ze absorberen goed de trillingen, wat het risico op blessures kan verminderen.

Ervaren spelers die harder op de bal slaan, spelen beter met harde rackets, omdat de kracht niet door de kern wordt geabsorbeerd. Harde rackets bieden ook een betere controle.

De interne kern van een padelracket wordt normaal gesproken geproduceerd uit EVA of FOAM. Het meest voorkomende materiaal is EVA vanwege de beschikbaarheid in verschillende dichtheden. Het oppervlak is meestal gemaakt van ofwel koolstofvezel ofwel glasvezel, waarbij koolstofvezel harder en duurzamer is.

Moet u dus kiezen voor een zacht of een hard racket? Het hangt allemaal af van uw ervaring, speelstijl en vooral van uw voorkeuren. We raden u aan om verschillende rackets te proberen totdat u weet wat voor u het beste werkt.