Uw mandje

Waarom is Padel zo populair?

Waarom is Padel zo populair?

Dec 17, 2020

Rolf van den Heuvel

Als je ooit in Spanje bent geweest en je speelt sport, dan heb je waarschijnlijk wel eens van Padel gehoord. Het is een van de snelst groeiende sporten ter wereld en in Spanje is het enorm! Geschat wordt dat padel wordt gespeeld door zes tot tien miljoen Spanjaarden, vergeleken met ongeveer 200.000 die actief tennissen.

Wat een spel! Het is een kruising tussen tennis, squash en pingpong. De rackets zijn stevig en snaarloos en je kunt het tot ver in je dotage spelen, want het draait allemaal om strategie in plaats van om spierkracht en het zo hard mogelijk slaan van de bal.


Geschiedenis


De sport werd uitgevonden in Acapulco, Mexico, door Enrique Corcuera in 1969. Momenteel is de sport het meest populair in Latijns-Amerikaanse landen zoals Argentinië en Mexico, maar ook in Spanje en Andora, hoewel hij zich nu snel over Europa en andere continenten begint te verspreiden.

Padel Pro Tour (PPT) was het professionele padelcircuit dat in 2005 werd opgericht als gevolg van de overeenkomst tussen een groep organisatoren van wedstrijden van padel en de Association of Professional Players of Pádel (AJPP) en de Spaanse Feminine Association of Pádel (AFEP). Tegenwoordig is het belangrijkste padelcircuit de World Padel Tour (WPT), die in Spanje is begonnen, maar vanaf 2019 zullen 6 van de 19 toernooien buiten Spanje worden gespeeld.


Hoe wordt het gespeeld?


Padel wordt meestal in het dubbelspel gespeeld op een gesloten veld, een derde van de grootte van een tennisbaan. Het scoren is hetzelfde als bij normaal tennis en de gebruikte ballen zijn vergelijkbaar, maar met iets minder druk. De belangrijkste verschillen zijn dat de baan muren heeft en de ballen kunnen worden afgespeeld op een vergelijkbare manier als in het spel van squash en dat solide, snoerloze raketten worden gebruikt. De hoogte van de bediende bal moet op of onder de taille liggen.


De meest bekwame sporten


Padel is duidelijk populair in Spanje, Belgie en in Nederland en wordt in sommige landen veel meer gespeeld dan tennis. Het is ook veel gemakkelijker dan tennis en is echt een sport voor alle leeftijden. Het duurt niet lang om padel te leren en als tennisser zul je het snel oppakken. Het vereist veel minder vaardigheid en conditie dan tennissen, terwijl het toch een zeer intensieve sport is en makkelijker voor de gewrichten, omdat het niet nodig is om snel te serveren of veel sprints en plotselinge stops te maken. Het wordt ook alleen in het dubbelspel gespeeld, dus is het erg sociaal. Het is ook een geweldige toeschouwerssport omdat goede wedstrijden zeer lange en snelle rally's kunnen hebben.


De snelst groeiende sporten ter wereld


Volgens de website van Padel Olympic Sport stelt het Internationaal Olympisch Comité dat een sport, om deel uit te maken van de Olympische Spelen, op alle continenten moet worden gespeeld, of anders in een bepaald aantal landen. Met de opkomst van padeltennis over de hele wereld, suggereert de website dat padel al volledig aan deze eisen voldoet, dus misschien is de sport niet te ver weg om erkend te worden!